BRIM 2018: Satu Muslihat Atau Rahmat?


Saya hairan bagaimana seorang ahli ekonomi terkenal seperti Jomo Kwame Sundaram boleh menghubungi BR1M bagi mendengar dasar ekonomi dan kisah kejayaan pentadbiran Perdana Menteri Najib Abdul Razak. Penyerahan wang hasil perolehan pembayaran cukai dengan niat untuk membeli undi bukanlah satu dasar ekonomi tetapi rasuah politik.

Sebaliknya, ahli ekonomi dan pembuat dasar perlu mencari cara di mana golongan berpendapatan rendah boleh meningkatkan pendapatan mereka dengan melakukan perkara-perkara yang produktif. Kerajaan harus mengajar rakyat bagaimana untuk menangkap ikan, dan bukan hanya memberi mereka ikan.

Tidakkah orang seperti Jomo menyedari bahawa Najib menggunakan wang pembayar cukai untuk mengekalkan dirinya dalam kuasa?

Kim Quek: Penyerahan BRIM adalah kisah kejayaan pentadbiran Najib? Ini mestilah jenaka tahunan!

Motif BR1M dan cara terstruktur dalam penyerahan wang BR1M hanyalah untuk membeli undi. Sekiranya tidak dimaksudkan untuk menarik undi untuk BN, kenapa hanya pemimpin parti komponen BN sahaja dibenarkan mengembalikan wang tersebut?

Dan bagaimanakah pembayaran itu mencerminkan kejayaan ekonomi rejim Najib apabila negara telah menjalankan defisit bajet selama 20 tahun berturut-turut, terutamanya tahun-tahun Najib, apabila ia meningkat secara eksponensial kepada 70 peratus hingga ke tahap yang membimbangkan.

Jika orang miskin memerlukan bantuan, maka wang harus disalurkan kepada mereka, bukan kepada semua orang. BR1M bukan sahaja merupakan rasuah pilihan raya besar tetapi penyalahgunaan dana awam secara besar-besaran, dan dengan itu harus dimansuhkan.

BR1M 2017 : Satu Muslihat Atau Rahmat
BRIM 2018 : Satu Muslihat Atau Rahmat

Ge14now: Jika menyuap rakyat dengan wang yang datang dari pembayar cukai adalah kejayaan, maka anda mempunyai pemahaman yang sangat rendah tentang perkataan kejayaan. Tidak ada kompetensi dalam dengan mengambil cukai dari satu orang dan kemudian mengagihkannya kepada orang lain.

Dan tidak ada risiko, terutamanya kerana BUKAN wang kerajaan. Anda menuntut kejayaan yang gah hakikatnya hanya mengagihkan semula jumlah hasil kutipan cukai yang dikumpul. Hakikatnya, anda tidak mencipta sebarang kekayaan baru sama sekali. Tuntutan kejayaan ini sangat bodoh sehingga ia menerangkan sepenuhnya gambaran bahawa negara ini  dipenuhi dengan orang yang tidak dapat berfikir.

Pustaka Pembaca: Ini adalah salahsatu jalan mengaburi maksud tanggungjawab. Pemimpin yang baik mengajar orang bagaimana untuk menangkap ikan supaya mereka dapat menangkap sendiri seumur hidup. Seorang pemimpin yang mementingkan diri sendiri akan menyediakan ikan agar orang bergantung kepadanya untuk kelangsungan kehidupan.

Ia menghilangkan rasa hormat diri dan nilai masyarakat. Apa yang Malaysia perlukan adalah program untuk memperkasakan rakyat untuk memperoleh kehidupan mereka sendiri dan bersaing di pasaran. Bukan menurunkan piawaian supaya mereka yang paling lemah masih boleh kelihatan baik tetapi tidak mempunyai kemahiran yang boleh dipasarkan untuk mereka bersaing. Sektor swasta merekrut mengikut keperluan mereka, dan tidak mengikut tahap yang ditetapkan oleh kerjaan.

Bagaimana mungkin seseorang dapat mempertimbangkan untuk mencipta kejayaan apabila mentaliti masyarakat terus ditapuk yang lama? Mungkin Jomo telah memutuskan untuk kembali ke Malaysia untuk kebaikan, jadi dia harus mengatakan BR1M adalah dasar yang baik.

Membantu golongan miskin dan memerlukan adalah sebahagian daripada dasar ekonomi yang baik, tetapi ia harus menjadi ukuran jangka panjang dan bukan ad hoc, seperti sekarang.

Sesetengah penerima BR1M tidak  layak tetapi masih menerimanya kerana kelemahan dalam sistem. Pengurangan peratusan kemiskinan harus ditingkatkan, dan langkah-langkah yang telah gagal menghapuskan kemiskinan harus diganti dengan langkah-langkah yang lebih teguh.

Tidak ada gunanya mengatakan bahawa kita telah menghapuskan kemiskinan, ketika setiap tahun penerima BR1M meningkat jumlahnya. Tidak ada kebanggaan dalam memberitahu rakyat bahawa peruntukan jumlah BR1M akan meningkat tahun ini kerana ia merupakan petunjuk bahawa ekonomi kita tidak berkembang dengan cepat untuk mengurangkan bilangan penerima BR1M.

Dengan pertumbuhan ekonomi, terdapat peningkatan jumlah orang yang membayar cukai pendapatan. Apabila kami memulakan kerja beberapa dekad yang lalu, kami terpaksa membayar cukai dengan segera, walaupun gaji kami hanya RM1,000. Kini, walaupun RM3,000 tidak boleh dikenakan cukai. Hakikat, wang harus digunakan untuk mencipta pekerjaan,  melatih individu, dan memberikan pendapatan yang mampan kepada rakyat Malaysia. Menyerahkan wang tunai kepada rakyat tanpa menyediakan peluang pekerjaan atau sejenis faedah yang berkekalan dipanggil pembakaran tunai. Wang itu tidak lagi selepas ia dibelanjakan, tanpa menjana sumber pendapatan masa hadapan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *